TAJU 1998 - NYKYTAIDETAPAHTUMA HYVINKÄÄLLÄ

     
     

 

 

TAJU98 on nväyttelykokonaisuus, jossa kuvataide esittäytyy Hyvinkään taidemuseon ja Promenadigallerian lisäksi kaupunkiympäristässä. Taidemuseossa ja Promenadigalleriassa nähdään kotimaisen nykytaiteen parhaimmistoa yhdessä pietarilaisen avantgarden perillisten kanssa. Tutusta kaupunkikuvasta löytyy kiinnostavia ulottuvuuksia kun jokin taideteos merkitsee paikan. Näyttelyä ei sido mikään teema, mutta otsikko TAJU korostaa taiteen henkisiä, jopa hengellisiä ulottuvuuksia. TAJU viittaa tietoisuuden kykyyn jäsentää yhä kaoottisemmaksi käyvää todellisuutta. Taide tarjoaa aineksia sekä aisteille että ajattelulle, se suuntaa tulevaisuuteen.

TAJU 98 on osa Hyvinkään kuvataidehistoriaa. Hyvinkäällä vuosina 1916-1950 asunut Tyko Konstantin Sallinen antoi sen tyttärelleen nimeksi. Taju Sallinen asui isänsä kanssa Krapulan ateljeetalossa Hyvinkäänkylässä. Hän tuli myöhemmin tunnetuksi kirjailija Irja Sallana.

Näyttely muistuttaa myös vuosisadan vaihteen pietarilaisyhteyksistä. Tuolloin Hyvinkää oli tunnettu parantolastaan, johon muun muassa Anna Ahmatova matkusti lepäämään. Tämän päivän pietarilaistaiteilijat ovat yhtä ajankohtaisia kuin Ahmatova aikanaan, heidän töissään kohtaavat itä ja länsi, historia ja uusi, vasta hahmoaan etsivä aikakausi.

Tajuntaa laajennetaan kuvataiteen lisäksi lukuisilla oheistapahtumilla: konserteilla ja elokuvilla sekä ajankohtaisilla luennoilla. Luentojen aiheet liikkuvat taiteen, filosofian ja uskonnon raja-alueilla alkaen lapsuuden olemuksesta ja päättyen skandaalien analyysiin.

TAIDEMUSEO

Dmitri Aleksejev
Saara Ekström
Aarne Jämsä
Kuutti Lavonen
Igor Mezeritski
Teemu Mäki
Pekka Syrjälä
Catarina Ryöppy
Anne Tompuri
Pekka Turunen

PROMENADIGALLERIA

Tuija Arminen
Antero Kahila

KAUPUNKIALUE

Pekka Barman
Anne Meskanen
Timo Salmi
Kalle Suomi
Pertti Toikkanen

     
     

esite: Intro Design