TAJU 2004 - SIVUSTA KATSOEN

     
     


kutsu: Intro Design
teos: Nikkilän sairaalan kokoelmista, yksityiskohta | kuva: Erkki Salmela, Helsingin kaupunginmuseo

 

>KESÄNÄYTTELYSSÄ TAIDETTA SIVULLISUUDEN NÄKÖKULMASTA
>KEHITYSVAMMAISTEN TAIDE
>MIELENTERVEYSPOTILAIDEN TAIDE
>TAITEEN TERAPEUTTISUUS
>TAITEEN YHTEISÖLLISYYS
>SAAVUTETTAVUUS HUOMIOITU NÄYTTELYSSÄ JA JULKAISUSSA

Hyvinkään kesään on jo kuutena vuonna kuulunut ajankohtaisia teemoja ravistellut TAJU-kesänäyttely. Tänä vuonna näyttely keskittyy taiteeseen psyykkisenä ja sosiaalisena prosessina, jossa huomion kohteeksi nousee taide-elämän ulkopuolisten ryhmien kuten kehitysvammaisten ja mielenterveyspotilaiden taide. Taidetta tarkastellaan myös sen terapeuttisesta perusluonteesta käsin. Erilaisten sosiaali- ja terveysalan taideryhmien toimintaa esitellään omassa kokonaisuudessaan. Näyttely valtaa taidemuseon lisäksi Hyvinkään Taiteilijaseuran Promenadigallerian, jossa ammattitaiteilijat tuovat esille näkemyksiään näyttelyn teemoihin.

Näyttelyn historiallisen osuuden muodostaa Nikkilän mielisairaalan museokokoelma, josta esitellään merkittävä kooste potilaiden teoksia. Mukana on mm. "Nikkilän prinsessan" taidokkaita käsinkirjottuja vaatteita ja tekstiilejä, potilaiden tekemiä veistoksia kuten "soimaton viulu" ja "rotanloukku" sekä joukko kiehtovia maalauksia ja piirustuksia. Nikkilässä hoidettiin useita taiteilijoita ja kirjailijoita, joista näyttelyssä nähdään runoilija L. Onervan vesiväritöitä. Myös näyttelylle nimensä antanut Taju Sallinen, Hyvinkäällä asuneen taidemaalari Tyko Sallisen tytär, vietti vuosia Nikkilässä. Hänet tunnetaan parhaiten kirjailija Irja Sallana, mutta hänen tuotantoonsa sisältyy kirjallisuuden lisäksi myös maalauksia.

Kehitysvammaisten taidetta on esillä muun muassa Kirsikodista, Kaarisillasta, Lyhty ry:n valokuvatyöpajasta sekä kaupungin työkeskuksesta Hyvinkäältä. Kehitysvammaisten taiteelle on ominaista rento ja välitön ilmaisu sekä loisteliaat, iloiset värit. Vaikka kehitysvammainen taiteilija ei pyri olemaan ajankohtainen, juuri nyt hänen taiteensa on erityisen ajankohtaista: piristysruiske nykypäivän aneemiseen taide-elämään.

TAJU 2004 -näyttelyssä on pyritty saavutettavuuteen ja fyysiseen esteettömyyteen eli huomioimaan kävijät, joiden on vaikea liikkua, kuulla, nähdä, lukea tai ymmärtää vaikeaa kieltä. Sekä näyttelytekstit että näyttelyyn liittyvä julkaisu on käännetty selkokielelle. Julkaisussa selkokielen rinnalla kulkee kirjoittajan alkuperäinen teksti. Kirjassa käsitellään taiteen ja terveyden suhteita näyttelyn sisältöihin liittyvistä näkökulmista. Artikkeleissa käsitellään mm. kehitysvammaisten sekä mielenterveyspotilaiden taiteen erityispiirteitä, yhteisöllisempään suuntaan muuttuvaa taiteilijakuvaa, outsider-taiteen ja modernismin suhteita sekä kysymystä syntyykö taideterapiassa taidetta. Kirjoittajat ovat Pirjo Hämäläinen, Ahti Isomäki, Jaana Isomäki, Petri Kaverma, Raisa Laurila-Hakulinen, Meri-Helga Mantere ja Erkki Pirtola.

Näyttelyyn liittyy työpajoja sekä muuttuvaa taiteilijakuvaa pohtiva seminaari elokuussa. Näyttelyn ovat järjestäneet Hyvinkään Taiteilijaseura, Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry (KETTUKI) ja Hyvinkään taidemuseo.


www.hyvinkaa.fi/taidemuseo

www.kirsikoti.fi