Rytmitaju 2017

Hyvinkään Taiteilijaseura ry:n yhteistyössä Hyvinkään taidemuseon kanssa järjestämä poikkitaiteellinen näyttely- ja tapahtumakokonaisuus, joka käsittelee rytmin teemaa. Hyvinkään taidemuseoon, Promenadigalleriaan ja Hyvinkään rautatieasemalle levittäytyvän kuvataiteen lisäksi rytmin käsitettä tarkastellaan myös eri taiteenlajeja yhdistelevien tapahtumien kautta. Rytmitajun kuraattoreita ovat teatteritaiteen tohtori, kirjailija Pia Houni ja kuvataiteilija Krister Gråhn.

Rytmitaju 2017 on jatkoa Hyvinkään taiteilijaseuran vuonna 1998 perustamalle Taju-kesänäyttelysarjalle, jonka tarkoituksena on alusta alkaen ollut tarjota yleisölle korkealaatuista ja nykyhetkessä kiinni olevaa kuvataidetta. Järjestyksessään 15. Taju-näyttely tarjoaa tällä kertaa teoksia yli 40 taiteilijalta eri puolilta Suomea.

Rytmitaju 2017 -taiteilijat

Maija Albrecht, Risto-Pekka Blom, Maria Duncker, Erika Erre, Ilmari Gryta, Hanna-Riikka Heikkilä, Minna Havukainen, Päivi Häkkinen, Pekka ja Teija Isorättyä, Terhi Kaakinen, Raimo Kela & Reijo Puranen, Maura Korhonen, Tiina Laasonen, Antti Laitinen, Ville Mäkikoskela, Camilla Nenonen, Antti Oikarinen, Katri Oikarinen & Katja Antonoff, Meri Peura, Antti Pulkkinen & Taneli Rautiainen, Antti Pussinen, Okko Pöyliö, Antti-Ville Reinikainen, Jaana Ristola, Vappu Rossi, Jukka Rusanen, Jarkko Räsänen, Heidi Saramäki, Noora & Kimmo Schroderus, Sanni Seppä, Maria Stereo, Nestori Syrjälä, Anna-Sofia Sysser, Kirsi Tuokko, Kalle Turakka-Purhonen, Pauliina Turakka-Purhonen, Anniina Veijalainen ja Pekka Walliander

Taju- näyttelyt vuodesta 1998

TAJU 1998 – NYKYTAIDETAPAHTUMA HYVINKÄÄLLÄ

esite: Intro Design

TAJU98 on nväyttelykokonaisuus, jossa kuvataide esittäytyy Hyvinkään taidemuseon ja Promenadigallerian lisäksi kaupunkiympäristässä. Taidemuseossa ja Promenadigalleriassa nähdään kotimaisen nykytaiteen parhaimmistoa yhdessä pietarilaisen avantgarden perillisten kanssa. Tutusta kaupunkikuvasta löytyy kiinnostavia ulottuvuuksia kun jokin taideteos merkitsee paikan. Näyttelyä ei sido mikään teema, mutta otsikko TAJU korostaa taiteen henkisiä, jopa hengellisiä ulottuvuuksia. TAJU viittaa tietoisuuden kykyyn jäsentää yhä kaoottisemmaksi käyvää todellisuutta. Taide tarjoaa aineksia sekä aisteille että ajattelulle, se suuntaa tulevaisuuteen.

TAJU 98 on osa Hyvinkään kuvataidehistoriaa. Hyvinkäällä vuosina 1916-1950 asunut Tyko Konstantin Sallinen antoi sen tyttärelleen nimeksi. Taju Sallinen asui isänsä kanssa Krapulan ateljeetalossa Hyvinkäänkylässä. Hän tuli myöhemmin tunnetuksi kirjailija Irja Sallana.

Näyttely muistuttaa myös vuosisadan vaihteen pietarilaisyhteyksistä. Tuolloin Hyvinkää oli tunnettu parantolastaan, johon muun muassa Anna Ahmatova matkusti lepäämään. Tämän päivän pietarilaistaiteilijat ovat yhtä ajankohtaisia kuin Ahmatova aikanaan, heidän töissään kohtaavat itä ja länsi, historia ja uusi, vasta hahmoaan etsivä aikakausi.

Tajuntaa laajennetaan kuvataiteen lisäksi lukuisilla oheistapahtumilla: konserteilla ja elokuvilla sekä ajankohtaisilla luennoilla. Luentojen aiheet liikkuvat taiteen, filosofian ja uskonnon raja-alueilla alkaen lapsuuden olemuksesta ja päättyen skandaalien analyysiin.

TAIDEMUSEO

Dmitri Aleksejev
Saara Ekström
Aarne Jämsä
Kuutti Lavonen
Igor Mezeritski
Teemu Mäki
Pekka Syrjälä
Catarina Ryöppy
Anne Tompuri
Pekka Turunen

PROMENADIGALLERIA

Tuija Arminen
Antero Kahila

KAUPUNKIALUE

Pekka Barman
Anne Meskanen
Timo Salmi
Kalle Suomi
Pertti Toikkanen