Rytmitaju 2017

Hyvinkään Taiteilijaseura ry:n yhteistyössä Hyvinkään taidemuseon kanssa järjestämä poikkitaiteellinen näyttely- ja tapahtumakokonaisuus, joka käsittelee rytmin teemaa. Hyvinkään taidemuseoon, Promenadigalleriaan ja Hyvinkään rautatieasemalle levittäytyvän kuvataiteen lisäksi rytmin käsitettä tarkastellaan myös eri taiteenlajeja yhdistelevien tapahtumien kautta. Rytmitajun kuraattoreita ovat teatteritaiteen tohtori, kirjailija Pia Houni ja kuvataiteilija Krister Gråhn.

Rytmitaju 2017 on jatkoa Hyvinkään taiteilijaseuran vuonna 1998 perustamalle Taju-kesänäyttelysarjalle, jonka tarkoituksena on alusta alkaen ollut tarjota yleisölle korkealaatuista ja nykyhetkessä kiinni olevaa kuvataidetta. Järjestyksessään 15. Taju-näyttely tarjoaa tällä kertaa teoksia yli 40 taiteilijalta eri puolilta Suomea.

Rytmitaju 2017 -taiteilijat

Maija Albrecht, Risto-Pekka Blom, Maria Duncker, Erika Erre, Ilmari Gryta, Hanna-Riikka Heikkilä, Minna Havukainen, Päivi Häkkinen, Pekka ja Teija Isorättyä, Terhi Kaakinen, Raimo Kela & Reijo Puranen, Maura Korhonen, Tiina Laasonen, Antti Laitinen, Ville Mäkikoskela, Camilla Nenonen, Antti Oikarinen, Katri Oikarinen & Katja Antonoff, Meri Peura, Antti Pulkkinen & Taneli Rautiainen, Antti Pussinen, Okko Pöyliö, Antti-Ville Reinikainen, Jaana Ristola, Vappu Rossi, Jukka Rusanen, Jarkko Räsänen, Heidi Saramäki, Noora & Kimmo Schroderus, Sanni Seppä, Maria Stereo, Nestori Syrjälä, Anna-Sofia Sysser, Kirsi Tuokko, Kalle Turakka-Purhonen, Pauliina Turakka-Purhonen, Anniina Veijalainen ja Pekka Walliander

Taju- näyttelyt vuodesta 1998

TAJU 2004 – SIVUSTA KATSOEN

kutsu: Intro Design
teos: Nikkilän sairaalan kokoelmista, yksityiskohta | kuva: Erkki Salmela, Helsingin kaupunginmuseo

  • KESÄNÄYTTELYSSÄ TAIDETTA SIVULLISUUDEN NÄKÖKULMASTA
  • KEHITYSVAMMAISTEN TAIDE
  • MIELENTERVEYSPOTILAIDEN TAIDE
  • TAITEEN TERAPEUTTISUUS
  • TAITEEN YHTEISÖLLISYYS
  • SAAVUTETTAVUUS HUOMIOITU NÄYTTELYSSÄ JA JULKAISUSSA

Hyvinkään kesään on jo kuutena vuonna kuulunut ajankohtaisia teemoja ravistellut TAJU-kesänäyttely. Tänä vuonna näyttely keskittyy taiteeseen psyykkisenä ja sosiaalisena prosessina, jossa huomion kohteeksi nousee taide-elämän ulkopuolisten ryhmien kuten kehitysvammaisten ja mielenterveyspotilaiden taide. Taidetta tarkastellaan myös sen terapeuttisesta perusluonteesta käsin. Erilaisten sosiaali- ja terveysalan taideryhmien toimintaa esitellään omassa kokonaisuudessaan. Näyttely valtaa taidemuseon lisäksi Hyvinkään Taiteilijaseuran Promenadigallerian, jossa ammattitaiteilijat tuovat esille näkemyksiään näyttelyn teemoihin.

Näyttelyn historiallisen osuuden muodostaa Nikkilän mielisairaalan museokokoelma, josta esitellään merkittävä kooste potilaiden teoksia. Mukana on mm. ”Nikkilän prinsessan” taidokkaita käsinkirjottuja vaatteita ja tekstiilejä, potilaiden tekemiä veistoksia kuten ”soimaton viulu” ja ”rotanloukku” sekä joukko kiehtovia maalauksia ja piirustuksia. Nikkilässä hoidettiin useita taiteilijoita ja kirjailijoita, joista näyttelyssä nähdään runoilija L. Onervan vesiväritöitä. Myös näyttelylle nimensä antanut Taju Sallinen, Hyvinkäällä asuneen taidemaalari Tyko Sallisen tytär, vietti vuosia Nikkilässä. Hänet tunnetaan parhaiten kirjailija Irja Sallana, mutta hänen tuotantoonsa sisältyy kirjallisuuden lisäksi myös maalauksia.

Kehitysvammaisten taidetta on esillä muun muassa Kirsikodista, Kaarisillasta, Lyhty ry:n valokuvatyöpajasta sekä kaupungin työkeskuksesta Hyvinkäältä. Kehitysvammaisten taiteelle on ominaista rento ja välitön ilmaisu sekä loisteliaat, iloiset värit. Vaikka kehitysvammainen taiteilija ei pyri olemaan ajankohtainen, juuri nyt hänen taiteensa on erityisen ajankohtaista: piristysruiske nykypäivän aneemiseen taide-elämään.

TAJU 2004 -näyttelyssä on pyritty saavutettavuuteen ja fyysiseen esteettömyyteen eli huomioimaan kävijät, joiden on vaikea liikkua, kuulla, nähdä, lukea tai ymmärtää vaikeaa kieltä. Sekä näyttelytekstit että näyttelyyn liittyvä julkaisu on käännetty selkokielelle. Julkaisussa selkokielen rinnalla kulkee kirjoittajan alkuperäinen teksti. Kirjassa käsitellään taiteen ja terveyden suhteita näyttelyn sisältöihin liittyvistä näkökulmista. Artikkeleissa käsitellään mm. kehitysvammaisten sekä mielenterveyspotilaiden taiteen erityispiirteitä, yhteisöllisempään suuntaan muuttuvaa taiteilijakuvaa, outsider-taiteen ja modernismin suhteita sekä kysymystä syntyykö taideterapiassa taidetta. Kirjoittajat ovat Pirjo Hämäläinen, Ahti Isomäki, Jaana Isomäki, Petri Kaverma, Raisa Laurila-Hakulinen, Meri-Helga Mantere ja Erkki Pirtola.

Näyttelyyn liittyy työpajoja sekä muuttuvaa taiteilijakuvaa pohtiva seminaari elokuussa. Näyttelyn ovat järjestäneet Hyvinkään Taiteilijaseura, Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry (KETTUKI) ja Hyvinkään taidemuseo.

www.hyvinkaa.fi/taidemuseo 

www.kirsikoti.fi