Rytmitaju 2017

Hyvinkään Taiteilijaseura ry:n yhteistyössä Hyvinkään taidemuseon kanssa järjestämä poikkitaiteellinen näyttely- ja tapahtumakokonaisuus, joka käsittelee rytmin teemaa. Hyvinkään taidemuseoon, Promenadigalleriaan ja Hyvinkään rautatieasemalle levittäytyvän kuvataiteen lisäksi rytmin käsitettä tarkastellaan myös eri taiteenlajeja yhdistelevien tapahtumien kautta. Rytmitajun kuraattoreita ovat teatteritaiteen tohtori, kirjailija Pia Houni ja kuvataiteilija Krister Gråhn.

Rytmitaju 2017 on jatkoa Hyvinkään taiteilijaseuran vuonna 1998 perustamalle Taju-kesänäyttelysarjalle, jonka tarkoituksena on alusta alkaen ollut tarjota yleisölle korkealaatuista ja nykyhetkessä kiinni olevaa kuvataidetta. Järjestyksessään 15. Taju-näyttely tarjoaa tällä kertaa teoksia yli 40 taiteilijalta eri puolilta Suomea.

Rytmitaju 2017 -taiteilijat

Maija Albrecht, Risto-Pekka Blom, Maria Duncker, Erika Erre, Ilmari Gryta, Hanna-Riikka Heikkilä, Minna Havukainen, Päivi Häkkinen, Pekka ja Teija Isorättyä, Terhi Kaakinen, Raimo Kela & Reijo Puranen, Maura Korhonen, Tiina Laasonen, Antti Laitinen, Ville Mäkikoskela, Camilla Nenonen, Antti Oikarinen, Katri Oikarinen & Katja Antonoff, Meri Peura, Antti Pulkkinen & Taneli Rautiainen, Antti Pussinen, Okko Pöyliö, Antti-Ville Reinikainen, Jaana Ristola, Vappu Rossi, Jukka Rusanen, Jarkko Räsänen, Heidi Saramäki, Noora & Kimmo Schroderus, Sanni Seppä, Maria Stereo, Nestori Syrjälä, Anna-Sofia Sysser, Kirsi Tuokko, Kalle Turakka-Purhonen, Pauliina Turakka-Purhonen, Anniina Veijalainen ja Pekka Walliander

Taju- näyttelyt vuodesta 1998

TAJU 2009 – TODELLISUUDEN TAJU 12.6.-30.8.2009

Intro Design

Hyvinkään Taiteilijaseuran ja taidemuseon yhteinen kesänäyttely käsitteli todellisuuden kohtaamista, ymmärtämistä ja tajuamista.

Näyttelyn kuraattori, taiteilija ja kuvataiteen professori Teemu Mäki luonnehti näyttelyä seuraavasti:

”Näyttelyn teema ja päämäärä on todellisuuden kohtaaminen, ymmärtäminen ja tajuaminen. Etsin sellaisia teoksia ja kannustan luomaan näyttelyä varten uusia teoksia, jotka tarttuvat yhteiseen todellisuuteemme – sen sijaan että pakenisivat sitä – ja kysyvät: ”Miten oikeastaan elämme? Mitä tapahtuu todella? Miten pitäisi elää? Miksi ylipäätään kannattaisi elää? Mikä on elämäntapamme hinta ja tulevaisuus, meille ja muille? Mitä on hyvä elämä?”

Näiden kysymysten käsittely taiteen muodossa on tarpeen, koska ns. kova tiede ja ns. maalaisjärki eivät yksin pysty ratkaisemaan arvoja koskevia kysymyksiä – arvoja ei voi tiivistää taloudellisiksi arvoiksi ja makuasioiksi.

Hyvinkää on ”poikkeuksellisen tavallinen” suomalainen pikkukaupunki. Taiteen tekemis- ja esittämispaikkana, erityisesti todellisuushakuisen taiteen tekemis- ja esittämispaikkana, se on juuri siksi hyvä, sillä jaettu todellisuus, arki ja elämäntapamme tavallisimmat tottumukset näkyvät siellä selvemmin kuin jossakin kiehtovampana pidetyssä paikassa.”

2009 TAJU-taiteilijat olivat:

Adel Abidin, Sanna Halme, Minna Havukainen, Maija Helasvuo, Anne Hirvonen, Miina Hujala, Armas Hursti, Riina Hänninen, Jan Ijäs, Sampsa Indrèn, Jonna Janduin, Jonna Johansson, Mika Karhu, Jukka Kärkkäinen, Harri Larjosto, Tommi Lehtovirta, Jarmo Mäkilä, Tero Nauha, Kaija Papu & Aino Louhi, Andrew Paterson, PCP (Painting Collective Perkele), Reijo Puranen, Vesa Ranta, Suomi post mortem, Satu-Minna Suorajärvi, Juha Sääski, Taide 10, Todellisuuden Tutkimuskeskus, Kalle Turakka Purhonen, Timo Vaittinen, Voima-lehden vastamainosryhmä, Susanna Vuorio, Henry Wuorila-Stenberg

2009 TAJU-työryhmän kuuluivat:

Armas Hursti, Merja Ilola, Tuija Kuisma, Raisa Laurila-Hakulinen, Hannu Lindholm, Teemu Mäki, Olavi Suomela ja Tiina Torkkeli sekä näyttelysihteerit Janika Salonen ja Satu Sälpäkivi. Näyttelyn graafisesta ilmeestä vastasi Intro Design ja Todellisuuden tajun yhteydessä avatut nettisivut suunnitteli ja toteutti Janika Salonen.