Rytmitaju 2017

Hyvinkään Taiteilijaseura ry:n yhteistyössä Hyvinkään taidemuseon kanssa järjestämä poikkitaiteellinen näyttely- ja tapahtumakokonaisuus, joka käsittelee rytmin teemaa. Hyvinkään taidemuseoon, Promenadigalleriaan ja Hyvinkään rautatieasemalle levittäytyvän kuvataiteen lisäksi rytmin käsitettä tarkastellaan myös eri taiteenlajeja yhdistelevien tapahtumien kautta. Rytmitajun kuraattoreita ovat teatteritaiteen tohtori, kirjailija Pia Houni ja kuvataiteilija Krister Gråhn.

Rytmitaju 2017 on jatkoa Hyvinkään taiteilijaseuran vuonna 1998 perustamalle Taju-kesänäyttelysarjalle, jonka tarkoituksena on alusta alkaen ollut tarjota yleisölle korkealaatuista ja nykyhetkessä kiinni olevaa kuvataidetta. Järjestyksessään 15. Taju-näyttely tarjoaa tällä kertaa teoksia yli 40 taiteilijalta eri puolilta Suomea.

Rytmitaju 2017 -taiteilijat

Maija Albrecht, Risto-Pekka Blom, Maria Duncker, Erika Erre, Ilmari Gryta, Hanna-Riikka Heikkilä, Minna Havukainen, Päivi Häkkinen, Pekka ja Teija Isorättyä, Terhi Kaakinen, Raimo Kela & Reijo Puranen, Maura Korhonen, Tiina Laasonen, Antti Laitinen, Ville Mäkikoskela, Camilla Nenonen, Antti Oikarinen, Katri Oikarinen & Katja Antonoff, Meri Peura, Antti Pulkkinen & Taneli Rautiainen, Antti Pussinen, Okko Pöyliö, Antti-Ville Reinikainen, Jaana Ristola, Vappu Rossi, Jukka Rusanen, Jarkko Räsänen, Heidi Saramäki, Noora & Kimmo Schroderus, Sanni Seppä, Maria Stereo, Nestori Syrjälä, Anna-Sofia Sysser, Kirsi Tuokko, Kalle Turakka-Purhonen, Pauliina Turakka-Purhonen, Anniina Veijalainen ja Pekka Walliander

Taju- näyttelyt vuodesta 1998

TAJU 2005 – KUVANVEISTOA JA YMPÄRISTÖTAIDETTA

Esite: Intro Design | Savion kirjapaino

Vuoden 2005 kesätapahtuma Taju järjestettiin yhteistyössä Hyvinkään taidemuseon kanssa. Tällä kertaa keskityttiin veisto- ja ympäristötaiteeseen. Tavoitteena oli korostaa kaupungin puistoja sekä tuoda esille jo olemassa olevia veistoksia. Lisäksi tavoitteena oli korostaa maaseudun ja kaupungin muuttuvaa ympäristöä. Näyttely oli osa Suomen Kuvanveistäjäliiton 95 -juhlavuoden ohjelmaa. Taidemuseo osallistui tapahtumaan esittelemällä Pirkko Nukarin ja Inari Krohnin luontoaiheisia veistoksia ja grafiikkaa sekä veistoksia kaupungin kokoelmista. Näyttelyn avasi 9.6. kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Mecki Kåhre, ja esitteli Taidemuseon johtaja Raisa Laurila-Hakulinen sekä taiteilijaseuran puheenjohtaja Pirkko Kolehmainen. Musiikkiesityksestä vastasivat Mari-Anni Hilander ja Iiris Kosonen.

Hyvinkään Taiteilijaseuran kutsumat taitelijat olivat:
Jan-Erik Anderson, Radoslaw Gryta, Sirpa Hynninen, Aarne Jämsä, Marjukka Korhonen, Irma Laukkanen, Maria Mäkinen, Taru Mäntynen, Samuli Nieminen, Heimo Suntio sekä Maija Vainonen-Gryta. Ympäristötaiteilijoista on kutsuttu Oranki Art -ryhmästä Päivi Lassheikki ja Sauli Miettunen. Muut kutsutut olivat Juha Mäki-Jussila ja Anne Siirtola.

Myös Hyvinkään Taiteilijaseuran jäsenet osallistuivat näyttelyyn. Jurytyksen suoritti Jarmo Vellonen Suomen Kuvanveistäjäliitosta. Hyvinkään taiteilijaseurasta olivat mukana Helvi Mustonen, Juha Länsiluoto, Maarit Malin-Pötry, Jukka Ihalainen, Maija Helasvuo, Olli-Pekka Merimaa, Pirkko Kauppi-Naskila, Mika Karhu, Hannu Tampio ja Tiina Torkkeli.

Taiteilijaseuran Promenadigalleriassa oli Hyvinkään Musta -näyttely, joka sisälsi Hyvinkään Kulttuurihistorialliselta osastolta lainatun valokuvakokoelman, digitoidun kaitafilmin kivenlouhinnan työvaiheista sekä mustasta gabrosta tehtyjä Terho Sakin veistoksia. Amanuenssi Lea Bergström Hyvinkään Kulttuurihistorialliselta osastolta oli mukana suunnittelussa.

Taju 05 -teokset oli sijoitettu Hyvinkään keskustan puisto- ja ulkoilualueille, kävely -ja pyöräilyreittien varrelle. Suurin osa Hyvinkään julkisista veistoksista on näiden reittien varrella, joten TAJU-teokset olivat yhteydessä jo olemassa oleviin veistoksiin. Kaupunginpuutarhuri Terhi Parkkali-Reskola ja taidemuseon johtaja Raisa Laurila-Hakulinen opastivat kävelykierroksilla, joilla tutustuttiin kaupungin veistoksiin ja puistojen kasvillisuuteen. Kaupungin keskustassa sijaitsevan Mauno Oittisen Hitsaajat -patsaan ympärillä ei tänä kesänä nähty punaisia ruusuja vaan maaseutuun viittaavia kasveja ja kukkia, kuten auringonkukkia ja heinää. Kaupunginpuutarhuri Terhi Parkkali-Reskola oli suunnitellut kukkaistutukset Tajun teemaan sopiviksi.

Mainospaalit sisääntuloteiden varsille toimitti Hyvinkään seudun maanviljelijät. Mainospressut näyttelyyn teki Hannu Lindholm, grafiikasta vastasi Pia Pirhonen.

Kaupunginkirjasto järjesti kuvanveisto- ja ympäristötaideaiheisen kirjanäyttelyn. Meriluodon sillalla oli Pohjoispuiston yläkoulun oppilaiden ja Nuorisotalo Sillan nuorten ajatuksia ja runoja luonnosta kirjoitettuina värillisille muoviplekseille. Hyvinkään Taidekoulun viimeisen vuosikurssin lopputäitä oli esillä Musiikkiopiston ikkunoissa.

Kirjastoaukio näytti muutoinkin erilaiselta tänä kesäää – kirjaston edessä oli lato, jossa järjestettiin kesän aikana media- ja esitystaidetyöpaja SEISAUS – SOLSTICE 20.6. – 3.7.05. Performanssitaiteilijat Pohjoismaista ja Baltiasta oli koonnut Tero Nauha. Latoidean isä oli Jarmo Kukkonen. Avajaisissa näimme ja kuulimme Ladossa Solina- naiskuoroa, Remmirevohkaa, Kukkivaa Poliisia ja Kemiallisia ystäviä. Lato toi maaseudun elementtejä kaupungin keskustaan ja toimi kaupunkilaisten kokoontumispaikkana ja esitysten pitopaikkana, mm. Kari Uusitalon elokuva-ilta ”Valkokankaan unohtumattomia kohtauksia”, pelimannimusiikkia ja Teuvo Ahokkaan esittämä UBU. Erityisesti nuoriso otti ladon kokoontumispaikakseen.

Näyttelyä tukivat Valtion taidetoimikunta, Suomen kulttuurirahasto, Ympäristötaiteen säätiö, Hyvinkän Kaupunki, Pro av, Larson Juhl, Aamuposti, Fortum, Pohjola, Ventoniemi, Osuuspankki, Hyvinkään seurakunta, Mainossalo, Reka, Taidelainaamo Viva Arte ja Ravintola Obelix.

Hyvinkään Taiteilijaseura palkittiin loppuvuodesta merkittävänä paikkakuntansa elävöittäjänä paljolti Taju 2005 ansiosta.

Taju- työryhmän muodostivat puheenjohtaja Tiina Torkkeli, jäsenet Reijo Puranen, Jarmo Kukkonen, Tero Nauha, Tiina Valkeapää ja näyttelysihteeri Satu Sälpäkivi. Kuvataideopiskelija Satu Leppänen toimi mainiona näyttelyhuoltajana, Rauno Paukkulaa unohtamatta. Talkootyötä tehtiin ja yhteistyötahoja oli paljon, erityiskiitos siitä kaikille.

Satu Sälpäkivi/ Tiina Torkkeli